Sterilisaatio eli vasektomia
Miehen sterilisaatio on yksi vaikeimmista päätöksistä elämässä, mutta toisin kuin monet luulevat, ei miehen sterilisaatio eli vasektomia ole välttämättä lopullista. Se suoritetaan paikallispuudutuksena, eli potilasta ei tarvitse tässä pienessä leikkauksessa nukuttaa lainkaan.
Jos mies haluaa sterilisaation, pitää sitä varten täyttää erillinen hakemus. Lääkärin lausunnon saa silloin, jos potilas on 30 vuotta tai enemmän. Lausunnon saa myös silloin, jos potilas on minimissään kolmen lapsen isä.
Jos mies näin haluaa, voidaan hänelle antaa esilääkitys ennen leikkausta. Vasektomiassa kivesten siemenjohtimet katkaistaan. Leikkauksen ansiosta siittiöt eivät pääse enää eteenpäin katkaisukohdasta. Tämä leikkaus ei vaikuta millään tavalla siemennesteen tulemiseen tai siemensyöksyyn. Se ei myöskään vaikuta yhdyntään. Siittiöt eivät pääse kuitenkaan eteenpäin hedelmöittämään munasolua, joten sterilisaatio on tehokas ehkäisykeino.
Vasektomia ja siitä toipuminen
Vasektomiasta toipuminen on verrattain nopeaa. Mies pääsee toimenpiteen jälkeen yleensä lähes heti kotiin, mutta kiveksissä voi tuntua lievää kipua muutaman päivän ajan. Kivekset myös usein tummuvat leikkauskohdalta ja sen ympäriltä voimakkaasti, mutta tämä on aivan normaalia.
Haavakipuun voi ottaa särkylääkettä, jos kipu on ikävää. Hyvät, ehkä tiukahkot ja tukevat bokserit tai muut vastaavat alushousut ovat usein tarpeen, sillä ne voivat minimoida kipua. Mustelmien lisäksi kivekset voivat myös turvota, mutta sekä turvotus että tummuminen vähentyy viikon aikana.
Muutamana ensimmäisenä päivänä ei saa tehdä fyysistä ja raskasta työtä tai liikuntaa. Myös turhan pitkää istumista ei suositella sterilisaation tehneelle miehelle. Napsauta siirtyäksesi verkkoapteekkiin vahvauros.com nähdäksesi lääkeluettelon.
Vasektomiassa kiveksen haavakohtiin laitetaan sidokset, joita voi pitää noin vuorokauden. Ompeleita ei tarvitse poistaa, sillä ne ovat itsestään sulavia. Ne häviävät parin viikon sisällä toimenpiteestä.
Sterilisaation jälkeen haavoja ei saa kastella samana päivänä, eli suihkuttaminen on kielletty. Seuraavana päivänä ja sen jälkeen suihkussa käyminen on sallittua.
Sterilisaation jälkeen on järkevää tutkia siemenneste. Tutkimus tehdään laboratoriossa kahden tai kolmen kuukauden kuluttua. Tätä ennen ei kannata siis harrastaa seksiä ilman kondomia, sillä ennen tutkimusta ei tiedetä, kuinka hyvin sterilisaatio on onnistunut. Jos se ei ole onnistunut kunnolla, siittiöt pääsevät edelleen pidemmälle kuin niiden pitäisi.
Vasektomia ja sen mahdolliset komplikaatiot
Joskus vasektomian jälkeen voi tulla komplikaatioita eli sivuvaikutuksia. Lääkäriin tulee olla yhteyttä heti, jos leikkausalueella tai kivespussissa on havaittavissa voimakasta kipua ja turvotusta.
Haavan jatkuva vuotaminen ei ole normaalia, joten tässäkin tapauksessa terveydenhuollon ammattilaiseen on oltava yhteydessä. Sterilisaatio ei aiheuta myöskään korkeaa kuumetta normaalitilanteissa, joten sellaisen sattuessa tulee lääkäriin olla yhteydessä.
Vasektomian jälkeen kiveksiä tunnusteltaessa sormin, saattaa mies myöhemmin tuntea kyhmyjä. Ne ovat vaarattomia ja verrattain yleisiä.
Vasektomian jälkeen seksiä – kuinka pian?
Seksiä (mukaan lukien yhdyntä) voi harrastaa jota kuinkin 7 päivää vasektomian jälkeen. Ehkäisyä ei kannata kuitenkaan laiminlyödä, koska siemennesteessä voi olla edelleen siittiöitä jopa kahdenkin kuukauden jälkeen. Masturboimisella siittiöiden poistumista voidaan nopeuttaa ja 10 siemensyöksyä on keskimääräinen lukumäärä, jonka jälkeen siittiöt saattavat olla poistuneita siemennesteestä.
Sterilisaatio ei kuitenkaan estä sukupuolitautien tarttumista, joten jos miehellä on seksisuhteita useamman partnerin kanssa, kannattaa tällöin käyttää edelleen kondomia. Saman partnerin kanssa kondomin käyttöä ei välttämättä tarvita, jos kummallakaan ei ole sukupuolitauteja ennestään eikä kummallakaan ole suhteen ulkopuolisia seksisuhteita.
Miehen sterilisaatio ja sen mahdolliset haitat
Usein vasektomiaan päätyvät tai sitä harkitsevat miehet pohtivat, aiheuttaako sterilisaatio erektiohäiriöitä. Tällaisesta ei ole tutkimustenkaan mukaan minkäänlaisia todisteita. Päinvastaisesta on kuitenkin viitteitä. Monilla miehillä seksuaalinen aktiivisuus pelkästään lisääntyy, sillä vasektomian jälkeen ei tarvitse pelätä partnerin tulemista raskaaksi.
Sterilisaation mahdolliset muut haitat ovat tällä hetkellä tuntemattomia ja kaikesta päätellen vaikuttaa siltä, että mahdollisten komplikaation ohella muita haittoja ei ole olemassa.
Vasektomian jälkeen katumapäälle?
Haittana voidaan ehkä jossain määrin pitää sitä, että joskus miehet voivat tulla katumapäälle. Tällaista voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos mies tapaa uuden partnerin ja haluaa tämän kanssa jälkikasvua.
Sterilisaatio ei ole kuitenkaan välttämättä täysin lopullinen ratkaisu, sillä vasektomian purku on aivan mahdollinen toimenpide. Se onnistuu parhaiten silloin, mitä vähemmän itse vasektomian teosta on aikaa.
Sterilisaation purun onnistumiseen ei kannata kuitenkaan luottaa täydellisesti, sillä joka tapauksessa hedelmällisyyden palautuminen vasektomian jälkeen on jossain määrin tuuripeliä.
Sterilisaatiota suoritetaan myös kunnallisessa terveydenhuollossa, jossa jonot saattavat olla vuosienkin mittaisia. Jos mies suostuu menemään peruutusajalla, voi tässä tapauksessa ajan saada sterilisaation yllättävänkin nopeaa.
Miehen sterilisaatio on tärkeä valinta
Miehen sterilisaatio on tärkeä valinta pitkäaikaisessa parisuhteessa, sillä se on yleisesti ottaen turvallinen ehkäisykeino, eikä se vaadi esimerkiksi joskus psyykkeeseenkin vaikuttavien ehkäisylääkkeiden nauttimista.
Muista kuitenkin, että sterilisaatio ei estä millään tavalla erilaisten sukupuolitautien tarttumista. Kondomi on edelleen paras keino pitää seksitaudit loitolla.
Sterilisaatio voi olla kuitenkin helpoin ja terveellisin vaihtoehto ehkäisymenetelmäksi, mutta päätös sen tekemiseen on kuitenkin iso. Päätös on myös lopulta vain miehen itsensä, ei kenenkään muun, vaikka pitkäaikaisen partnerin kanssa on järkevää siitä keskustella kunnolla.